5 lis 2012

Relaks i rozkosz, również dla podniebienia

W związku z ostatnimi przejściami, dzisiaj jeszcze dzień odpoczynku, ale również kulinarnych uniesień. Przyszła mi ochota na coś naprawdę wspaniałego! Tarta z ciasta francuskiego z pomidorami i kozim serem. Danie niezwykle proste chociaż trudno powiedzieć, że szybkie. Główna trudność leży w cieście francuskim, a raczej w czasochłonności jego przygotowania.

O cieście odrobinę później i choć można kupić gotowe płaty ciasta francuskiego zawsze najlepsze jest ciasto zrobione w domu z odpowiednio dobrych składników. Istotne jest szczególnie masło. Przyjmijmy jednak, że ciasto mamy już gotowe zrobione przez siebie lub kupne. Co potrzebujemy oprócz tego?

Wartości odżywcze:
Tartę dzielimy na 2 osoby czyli 1 porcja to około 46g węglowodanów a więc około 5WW

Składniki:
Mniej więcej na 2 osoby i jeszcze jedna malutką :)

300-330 g ciasta francuskiego
2 puszki pomidorów całych
300 g sera koziego (bardzo dobry jest ser kozi typu feta ale polecam mieszanie go np
                                z twardym dojrzałym serem kozim)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Pomidory wyjmujemy z puszek na sito i odsączamy dokładnie z sosu i wody. Trzeba zrobić to naprawdę dokładnie ponieważ potem będzie problem z przepieczeniem ciasta w piekarniku jeśli trafi na nie zbyt dużo płynu. Sery lub sery kroimy w dość grubą kostkę - im bardziej lubimy sery tym grubsza może ona być, najlepiej jednak jeśli jest to kostka około 1 - 1,5 cm.
Ciasto rozwałkowane na placek o grubości 3-4 mm wykładamy do żaroodpornego naczynia tak, by i dno i boki były nim wyściełane. Układamy odsączone pomidory na cieście. Na pomidorach rozkładamy ser. Całość skrapiamy oliwą i opruszamy ziołami prowansalskimi.
Jeśli zostało nam odrobinę ciasta, możemy udekorować tartę paskami ciasta w fantazyjne wzorki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni lub około 180 stopni z termoobiegiem. Wstawiamy tartę. Ciasto francuskie łatwo się pali warto więc często zaglądać co dzieje się w piekarniku, bo danie będzie gotowe w ciągu kilku, kilkunastu minut. Smacznego!.

Jeśli lubimy możemy stosować pieprz, ale ostrzegam przed solą! Sery kozie są dość słone - dodatkowo w piekarniku tracą wodę, dla większości danie powinno być wystarczająco słone bez dodatkowego solenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz